+31 76 206 1777

C H A S S É K A Z E R N E

A L L T H E W A Y B A C K

De Chassékazerne is het oorspronkelijke hoofdgebouw van het uitgestrekte militaire complex dat aan de oostkant van de stad lag. Het is gebouwd in 1898-1899 en moest met zijn hoektorentjes, kantelen en imitatieschietgaten een militaire uitstraling krijgen.

Breda is lange tijd een garnizoensstad geweest. De Koninklijke Militaire Academie en de vele kazernes rond de stad vormden een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale middenstand. De kazerne is genoemd naar generaal David Hendrik baron Chassé (1765-1849), die het meest bekend werd door de verdediging van de citadel van Antwerpen tegen de Fransen in 1832. Hij moest uiteindelijk de citadel overgeven. Chassé overleed in 1849 in Breda en werd begraven op het kerkhof van Ginneken.

Bij de bouw van de kazerne zijn voor die tijd moderne betonconstructies toegepast. In eerste instantie had het gebouw gasverlichting omdat Breda pas in 1918 elektriciteit kreeg.

In 1993 verloor de kazerne zijn militaire functie.

B R A N D N E W

Een gloednieuwe herontwikkeling met onder meer 62 woningen, 19 luxe hotelkamers, twee restaurants, een bioscoop en het Breda’se stadsarchief.

Allen komen ze samen rond de heerlijke botanische tuin met exclusieve tropische planten en bloemen.

Hotel Botanique